Søknaden om å bli innlemmet på listen var noe uvanlig, siden den strakte seg over flere byer i flere forskjellige land. Men Unescos verdensarvkomité bestemte seg lørdag for å innlemme de 11 feriebyene samlet under paraplyen «Great Spas of Europe».

Byene blir tatt inn på listen som følge av betydningen de hadde som destinasjoner for helse- og velværereiser fra slutten av 1700-tallet og fram til slutten av 1900-tallet.

Byene som nå får verdensarvstatus er Baden-Baden, Bad Ems og Bad Kissingen i Tyskland, Karlovy Vary og Mariánské Lázně i Tsjekkia, Spa i Belgia, Vichy i Frankrike, Bath i Storbritannia, Montecatini Terme i Italia og Baden Bei i Østerrike.

Unescos verdensarvikomitee er denne uken samlet til årsmøte i Fuzhou i Kina. Tidligere i uken ble Liverpools historiske område langs elven Mersey fratatt plassen på verdensarvlisten, til store protester fra den engelske byens ordfører.

Venezia klarte torsdag så vidt å unngå at Unesco klassifiserer byen som «truet verdensarv». De økonomiske konsekvensene av dette ville ha blitt store. ©