Den indonesiske ferieøya Bali ble bokstavelig talt tatt på senga da det ble besluttet at sex utenfor ekteskapet vil være forbudt i henhold til landets lover. 

Blander seg ikke inn

Nå sier imidlertid øyas guvernør at det ikke skal gjelde besøkende fra utlandet.

– Utlendinger som bor på eller kommer til øya bør ikke bekymre seg for loven, sier guvernør Wayan Koster.

Etter den kontroversielle avgjørelsen i Indonesias parlament så reiselivet for seg en betydelig desimering av antallet utenlandske besøkende til Bali og andre turistmål i landet. Men nå forsikrer altså Balis guvernør at de ikke vil blande seg inn i det som skjer blant turistene, gift eller ikke.

Loven ble vedtatt for å sikre at «indonesiske verdier» ble fulgt i det muslimske landet, og brudd på loven kan resultere i opptil ett års fengsel.

Les mer om det HER!

Tilbakeslag

Kunngjøringen skapte enorme protester. FN erklærte det som en begrensning av grunnleggende frihet. Lokale reiselivsforeninger og reisebyråer så for seg at turiststrømmene avtok og inntekter forsvinne.

– Når det gjelder utlendinger kan loven bare brukes dersom noen får beskjed fra en forelder, ektefelle eller barn, forklarer Wayan Koster.

– Regjeringen vil sørge for at ingen hoteller eller andre ferieopphold skal undersøke om gjestene er gift. Utlendinger som bor på eller kommer til øya bør ikke bekymre seg for loven, understreker guvernøren.

Men den australske menneskerettighets-eksperten Andreas Hersoni sier til Sydney Morning Herald at han er bekymret for at endringene i «den nye straffeloven ikke oppfyller internasjonale menneskerettighetsstandarder».

– Det er et tilbakeslag for den allerede dalende religionsfriheten i landet, mener han. ©