Den amerikanske smittevern-myndigheten CDC reduserer på flere av kravene knyttet til testseilingene. En annen forutsetning for en tidligere åpning er et krav om at 98 prosent av mannskapet og 95 prosent av passasjerene skal være fullvaksinerte.

Klare til sommeren?

Den føderale etaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er underlagt det amerikanske helse- og omsorgsdepartementet. Det tilsvarer det norske Folkehelseinstituttet (FHI).

Da pandemien rammet USA la CDC svært strenge restriksjoner på landets cruiseindustri.

Det endte med full stans i all cruisetrafikk ut fra USA.

Slik har det vært helt frem til i dag. Selv om storheter som Royal Caribbean og MSC har drevet cruise-operasjoner i Østen og i Middelhavet har alt stått stille i USA, der brorparten av deres virksomhet er.

På slutten av fjoråret ble seilings-stoppen erstattet av en betinget åpning med svært strenge begrensninger. Ifølge den såkalte CSO-forordningen må alle skipene blant annet kjøre testcruise med passasjerer og mannskap, der smittevern-regimet ombord skal utprøves. Deretter må cruiseselskapene søke om tillatelse til seile, minimum 60 dager før første avreise.

Dette innebærer betydelige utgifter for en næring som allerede har tapt titalls milliarder på krisen.

Nå lemper CDC reglene for rederiene som skal utføre testseilingene. Blant annet vil CDC svare på forespørslene innen fem dager i stedet for 60. 

Det betyr at rederiene i teorien kan være operative ut fra amerikanske havner kommende sommer.

Snakker sammen

Slik rederiene nå tolker det komplekse regelverket kan de om de har fått godkjenning og har en seilingsplan klar være i gang i midten av juli.

  Det er i utgangspunktet to ulike veier fremover mot en åpning, men den raskeste og mest effektive er den som forutsetter vaksiner, sier Royal Caribbean Internasjonals toppsjef Michael Bayley i en kommentar.

Selv om mye tyder på at det blir fortgang i oppstarten vil det likevel ta tid å få mannskap og vaksinasjons-regimer på plass. 

– Derfor er juli det mest realistiske, sier Bayley.

CDC har også lettet på kravene til passasjer- og mannskaps-testing samt karantene. Fullvaksinerte passasjerer må nå i tillegg ta en hurtigtest ved ombordstigning i stedet for den mer omfattende PCR-testen, og vil kunne fullføre karantenen hjemme – om de bor innen kjøreavstand fra cruiseskipet.

Dermed er andre passasjerene enn de som bor i USA aktuelle for cruise i første omgang, men det innebærer likevel at cruiseskipene er i drift igjen. Det største markedet er uansett det amerikanske.

Cruise-selskapene er nå mest fornøyde med at myndighetene er villige til en dialog, og at de lemper noe på kravene.

– At vi snakker sammen, og at vi nå blir lyttet til er et stort fremskritt på en gjenåpning, sier da også kommunikasjons-ansvarlig i cruiseselskapenes interesse-organisasjon CLIA, Anne Madison. ©