Ifølge Islands turistminister Islands Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir har landets strategi for storstilt testing, sporing og isolering så langt vist seg effektiv.

Omfattende testing

I stedet for å gå med på å ta en coronavirus-test eller umiddelbart gå i karantene, kan besøkende i stedet vise til en helseattest fra hjemlandet. Alle blir i tillegg bedt om å last ned smittesporings-appen Rakning C-19.

Islands raske bedring tilskrives landets omfattende testing.

I løpet av virusets utbrudd har Island bare rapportert om 1799 bekreftede Corona-tilfeller og ti dødsfall, ifølge landets helsemyndigheter. Under spredningens toppunkt rapporterte Island 106 tilfeller per dag. Nå er de daglige rapporterte tilfellene nede i enkeltsifre, noen ganger til og med null.

– Jeg forventet ikke at nedgangen i spredningen ville skje så raskt, sa Islands viktigste epidemiolog, Thorolfur Gudnason, til Associated Press tidligere denne måneden.

 Selv når det ikke ble påvist symptomer ble testingen brukt til å spore opp og isolere personer som kunne være smittet. Metoden ble implementert av andre land, som Storbritannia, men måtte forlates da testsystemet ikke tålte belastningen.

Åpner opp

På Island gikk farmasøytiske selskaper sammen med regjeringen for å øke testingen. I løpet av seks uker testet Island mer enn 13 prosent av befolkningen (ca. 50 000 mennesker av 360 000), den største andelen av alle land i verden. Tilnærmingen var målrettet mot personer med milde til ingen symptomer.

Et eget sporingsteam kontaktet alle som kunne ha kommet i kontakt med Corona-smittede. I løpet av få uker hadde landet i tillegg en app på plass som bidro i sporingen av potensielle smittetilfeller og interaksjoner.

Som følge av den omfattende testingen kunne livet på Island fortsette uten full økonomisk nedstengning. Kun personer som hadde testet positivt for Covid-19 og deres nære ble pålagt isolasjon. Resten av landet kunne fortsette ganske normalt, dog med mer forsiktighet enn vanlig.

Offentlige ansamlinger på mer enn 20 personer ble forbudt, og innbyggerne bedt om å opprettholde en sosial distanse på rundt seks meter. Leger og tannlegekontorer måtte stenge. Det samme gjaldt frisørsalonger, nattklubber, treningssentre, svømmebassenger, kunstgallerier og kirker.

I dag kan personer på opptil 50 mennesker samles, og frisørsalonger og andre lignende virksomheter åpne igjen. Treningssenter, barer og nattklubber forblir imidlertid stengt inntil videre.