Mye tyder på at det blir Norge for nordmenn i sommer. NHO Reiseliv melder om stor interesse, og undersøkelser de og andre har gjort viser at 70 prosent sier de skal ta ferien her på berget.

Hellas mest populært 

Samtidig melder pakkereise-operatøren TUI om sitt beste salg hittil i år. Her er Hellas det mest populære reisemålet.

Det er dog en oppgang fra svært lave tall, og TUIs kommunikasjonssjef Nora Aspengren sier til NTB at charterselskapet ikke opplever et voldsomt hopp etter at myndighetene melder om ytterligere oppmyking av karanteneregler. Til det hersker det fortsatt for stor usikkerhet til gjenåpningen.

Onsdag ble det likevel klart at nordmenn som er fullvaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene, slipper innreisekarantene etter å ha vært i utlandet.

– I kjølevannet av det har vi de siste fire dagene hatt det beste salget i 2021, sier Aspengren.

Hun tror økningen i sydentursalget er en effekt av flere gode coronanyheter den sisten tiden.

– Vi ser at folk begynner å bestille flere reiser med avreise i august og juli. Tidligere har det vært flest reiser fra september og utover, sier hun.

Det er også vekst i antall barnefamilier som bestiller ferietur.

Det er Hellas som er mest populært i sommer, med øyene Kreta, Rhodos og Samos. Mens det til vinteren er Kanariøyene som gjelder, men Thailand og Mexico er også populært.

Høysommer i Norge

Utenriksdepartementet fraråder imidlertid fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Også Verdens helseorganisasjon (WHO) går sterkt ut mot å feriere i utlandet. De mener sommerferien i utlandet bør avlyses eller utsettes. Det kommer ikke minst frem i WHOs kampanje «Summer Reason».

– Din avgjørelse påvirker hvordan denne pandemien kan stoppes, skriver WHO.

WHOs Europa-sjef Hans Kluge oppfordrer europeiske land til å unngå å gjenta «feilen» fra i fjor sommer, da mange europeiske land lettet på coronarestriksjoner for tidlig.

Alt dette gjør i sum at så mange foretrekker å ta ferien innenfor landets grenser,

Undersøkelsen fra NHO Reiseliv viser da også at sju av ti nordmenn kun skal feriere i Norge i sommer. Særlig interessant er det at nær halvparten (47 prosent) av de unge vil velge norgesferie fremfor utenlandsferie selv etter pandemien. Det er godt over snittet på 35 prosent.

NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold mener det viser vekstpotensialet i norsk reiseliv i årene som kommer.

– Jeg tror de blir tiltrukket av opplevelsesbedrifter som byr på spektakulære naturopplevelser, men også det urbane med en serverings- og utelivsbransje som kan skilte med et tilbud i verdensklasse, sier Krohn Devold optimistisk.

Vestland og Viken peker seg ut som de mest populære fylkene å reise til.

I undersøkelsen kommer det frem at én av ti planlegger å reise utenlands. Den ble utført i mai, før myndighetene gikk ut med de positive karantene-nyhetene. Trolig vil mye endre seg underveis fremover mot en stadig bredere åpning, men mye tyder likevel på at høysommeren i stor grad skal feires i Norge. ©