Landsbyen Sambuca i underkant av syv mil sørvest for Palermo er knapt en fluelort på kartet, selv om du har et som viser en detaljert oversikt over den italienske øya Sicilia. Her er det ingen spesiell industri eller andre større virksomheter som holder på befolkningen.

De færre enn 6000 innbyggerne er med andre ord i sterk nedgang.

LANDSBYEN: På klassisk italiensk vis dominerer kirkebygget Sambucas «skyline».

Gratis leie

I 2019 oppnådde imidlertid Sambuca di Sicilia en viss internasjonal oppmerksomhet. Det skyldtes de lokale myndighetenes beslutning om å selge falleferdige boliger i landsbyen for bare én euro (knapt ti kroner).

Planen var ment å oppmuntre til internasjonale investeringer og bidra til å gjenopprette den vakre lille landsbyen til sin tidligere prakt. Flere har senere prøvd det samme, med blandet hell.

I Sambuca var imidlertid en av kjøperne Airbnb. Utleiegiganten som går verdens hoteller i næringen skaffet seg en eiendom der for utleie. 

De har gjort det på en ganske fiffig og interessant måte, ved å gi en familie gratis tilgang til eiendommen (gjennom loddtrekning) i ett år, og gjennom dette engasjementet fungere som vertskap for andre besøkende i området.

– Prosjektet er en del av en bredere Airbnb-forpliktelse for å støtte landlige samfunn og kulturarv i Europa, sier en talsperson i Airbnb til tidsskriftet Travel + Leisure om kjøpet.

– Med den økende fleksibiliteten til å jobbe og bo hvor som helst, vil Sambuca kunne bli et stilig og bærekraftig sted for fjernarbeid, sier selskapet videre.

Airbnb mener prosjektet i Sambuca er «det perfekte symbolet på hvordan endrede jobb- og reisetrender kan blåse nytt liv inn i små samfunn som dette».

Vill asparges

Om du tar landeveien fatt fra Palermo blir det stadig færre hus, men i stedet frodige landskap med bølgende beitemarker på hver side. Her risikerer du å støte på kyr og en og annen saueflokk, som gjerne blokkerer veien.

LEKRE DETALJER: Kjente merkevarenavn dominerer interiøret.

For mange et kjærkomment syn, som signaliserer en mer rolig, nedtonet tilnærmelse til tilværelsen.

Airbnb-huset som familien Lastra nå administrerer ligger på toppen av landsbyen, like bak den massive kirke – sentrum for livet i Sambuca. 

I selve leiligheten har ikke Airbnb spart på noe. Renoveringen står arkitekter og designere i Studio Didea bak, et arkitektfirma med base i Palermo. 

Interiørdesignet kombinerer moderne elementer med lokale, håndverksmessige detaljer. Det inkluderer blant annet inventar fra merkenavn som Bulthaup, Kos, Smeg og Zucchetti. 

– Hjemmet reflekterer «italiensk» designkultur, som er i stand til å kombinere landets rike håndverkstradisjon og modernitet, sier Airbnb.

– Vi er omgjengelige og jordnære mennesker som elsker å dele og lære, forklarer verten Eva Lastra, som selv er innflytter til Sicilia.

Hun ønsker å dele den deilige sicilianske gastronomien med det hun kaller et snev av «fransk kultur». 

– Og kanskje en yogatime eller to, understreker hun.

Av ekskursjoner nevner hun turer til nærliggende ricottagårder, vinsmaking på Sicilias kjente Planeta Winery, og du vil til og med kunne prøve deg på sanking av råvarer. Området er etter sigende et fantastisk sted for vill asparges.

Et lite paradis, med andre ord. For den som jakter på den slags på den italienske landsbygda. ©