I tillegg var den danske staten og to investeringsfond blant vinnerne i budprosessen om å gå inn på eiersiden i SAS. Selskapet tas av børs.

Ut av Star Alliance

De nye eierne går inn med 12,9 milliarder svenske kroner. Dermed lyktes SAS med målet om å hente inn minst 9,5 milliarder svenske kroner i frisk kapital.

– Dette er veldig gode nyheter, sa konsernsjef Anko van der Werff på pressekonferansen tirsdag kveld.

Det nye eierskapet fordeler seg slik:

* Air France-KLM: 19,9 prosent
* Den danske staten: 25,8 prosent
* Investeringsfondet Castlelake: 32 prosent
* Investeringsfondet Lind Invest: 8,6 prosent

De siste 13,6 prosentene vil trolig eies av kreditorer som får omgjort utlånt kapital til aksjer.

– Dette er et viktig skritt fremover i vår transformasjonsplan, sier styreleder Carsten Dilling i SAS i en pressemelding.

Fra før eide den danske staten 21,8 prosent av flyselskapet. SAS er svært viktig for Københavns lufthavn Kastrup, som sysselsetter svært mange dansker.

Som følge av at Air France-KLM blir eier, går flyselskapet ut av Star Alliance. Selskapet tas også av børs, og melder at de 255 000 aksjonærene taper verdiene sine. 23 000 nordmenn eier aksjer i SAS, ifølge E24.

– Dermed forventes det at det ikke er noen verdier igjen for eksisterende aksjonærer i SAS, skriver de i en pressemelding.

Det gjenstår en lang prosess før dette er gjennomført, men det er altså for seint å selge aksjene nå.

Beholder poengene

Flyselskapet er under konkursbeskyttelse i USA, en såkalt chapter 11-prosess, mens de forsøker å hente ny kapital og slette gjeld.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er overrasket over at Air France-KLM går inn på eiersiden.

– Det kom ganske overraskende på meg fordi Air France-KLM er den tredje største luftfartskonstellasjonen i Europa. De er i en annen allianse enn SAS, sier Elnæs til TV 2.

SAS var en av grunnleggerne av flyselskap-samarbeidet Star Alliance, og Elnæs sier det er meget oppsiktsvekkende at de bryter samarbeidet. SAS har særlig samarbeidet mye med Lufthansa. Også United, Turkish Airlines og Air Canada har inngått i Star Alliance-samarbeidet.

På pressekonferansen fikk van der Werff spørsmål om medlemmene i SAS’ Eurobonusprogram skal inn i Air France-KLMs bonusprogram Flying Blue.

– Når vi går ut av Star Alliance og inn i Sky Team skal vi sørge for å ta godt vare på Eurobonus-medlemmene våre, svarte han, uten å presisere hva overgangen innebærer.

SAS-sjefen påpeker imidlertid at det er en lang prosess å inngå det nye samarbeidet. Kunder kan derfor fortsatt kjøpe reiser med Star Alliance-flyselskaper med eurobonus-poeng en stund til.

Elnæs påpeker at folk har fått konvertert poeng ved tidligere oppkjøp av flyselskaper. ©