Siste helg sluttet NAACP* seg til to andre borgerrettighetsgrupper, der de advarte potensielle turister mot nylige lover og forskrifter utstedt av Floridas guvernør lovgivende forsamling som er «åpent fiendtlige mot afro-amerikanere, fargede og LHBTQ+-ere».

Stor sektor

Siden 1909 har NAACP vært en interesseorganisasjon for svarte amerikanere. I forbindelse med de nye lovene har de inngått et samarbeid med League of United Latin American Citizens (LULAC), en latino-amerikansk borgerrettighets-organisasjon, samt Equality Florida, en forkjempergruppe for homofiles rettigheter.

LES MER: Floridas ukjente side!

Sammen utsteder de nå reiseråd for Solskinnstaten, der turisme er den største jobbsektoren.

Advarselen maner turister til å forstå at staten Florida «devaluerer og marginaliserer bidragene til og utfordringene afro-amerikanere og andre minoritetssamfunn står overfor».

Betydelige inntekter

Florida er et av USAs mest populære reisemål, og turisme er en av de største næringene. Mer enn 137,5 millioner turister besøkte Florida i fjor, som i rene tall er tilbake til pre-pandemiske nivåer, ifølge det statlige destinasjons-selskapet Visit Florida. 

LES MER: Floridas 13 beste fornøyelser!

Turisme opprettholder 1,6 millioner heltids- og deltidsjobber, og i 2019 brukte gjester utenfra nærmere 98,8 milliarder dollar i delstaten – rundt regnet tusen milliarder kroner. 

Flere av Floridas demokratiske ordførere var raske med å imøtegår advarselen fra borgerrettighetsgruppene. 

– Alle er alltid velkomne og vil bli behandlet med verdighet og respekt, tvitret blant annet ordfører Ken Welch i St. Petersburg.

Skaper frykt

NAACPs avgjørelse kommer etter at den omstridte og samtidig svært populære guvernøren Ron DeSantis’ administrasjon har gått hardt ut mot det han kaller «woke politics», ikke minst innen skolevesenet.

I sin advarsel for latinamerikanske reisende som vurderer å besøke Florida, gjengir LULAC en ny lov som forbyr lokale myndigheter å gi penger til organisasjoner som utsteder identifikasjonskort til personer ulovlig i landet, og som  blant annet ugyldiggjør førerkort utenfra delstaten som innehas av udokumenterte immigranter. 

LES MER: Key West – Papas by!

Loven krever også at sykehus som aksepterer Medicaid inkluderer et statsborgerskaps-spørsmål på inntaksskjemaer, som kritikere har sagt er ment å fraråde immigranter som bor ulovlig i USA fra å søke medisinsk behandling.

– Handlingene utført av guvernør DeSantis har skapt en skygge av frykt i lokalsamfunn over hele delstaten, konkluderer LULACs visepresident for sørøst-regionen Lydia Medrano. ©

Om NAACP
* The National Association for the Advancement of Colored People (Nasjonalforbundet for de fargas interesser) er en av de eldste og mest innflytelsesrike borgerrettsorganisasjonene i USA. Navnet forkortes NAACP (på engelsk uttalt «N-double-A-C-P»), og til vanlig er det stort sett bare forkortelsen som benyttes, ikke det fulle navnet, der en av tradisjonshensyn fortsatt bruker betegnelsen «colored people» om afrikansk-amerikanere.
Formålet til organisasjonen er å «sikre alle personer like rettigheter når det gjelder politikk, utdanning og sosiale og økonomiske forhold, samt å fjerne rasehat og rasediskriminering». (Kilde: Wikipedia)