Unøyaktigheten knyttet seg til alt fra permanent lukkede attraksjoner til fiktive kafeer. Undersøkelsen* ble utført av det britiske selskapet SEO Travel, som spesialiserer seg på søkemotor-optimalisering innenfor reise.

Ifølge samme undersøkelse forventer nesten to tredjedeler (64 prosent) av reisende å bruke kunstig intelligens (KI) til å undersøke eller planlegge reiser i fremtiden.

Men selv om ideen om å lage reiseplanen selv er besnærende – hvor pålitelig er egentlig KI?

På den bakgrunn ba SEO Travel Chat-GPT om å planlegge hundre to-dagers helgeturer til ti ulike storbyer. Resultatet vil trolig få deg til å tenke deg om to ganger før du benytter deg av KI for å planlegge storbyferien. Inntil videre, i hvert fall.

Noen høydepunkter 

  • 90 prosent av de KI-genererte reiserutene inneholdt minst én feil.
  • Over halvparten (52 prosent) foreslo å besøke minst én attraksjon, restaurant eller kafé utenom åpningstidene.
  • Nesten én av fire (24 prosent) anbefalte å gå til minst én restaurant, kafé eller attraksjon som er permanent stengt eller stengt inntil videre.
  • 30 prosent inkluderte en michelinstjerne-restaurant (søket skulle være lavpris).
  • Én av fire (25 prosent) av reiserutene viste mangel på logisk planlegging, noe som krever at du som reisende måtte gå tilbake eller tar unødvendige omveier for å nå steder.

1. Fiktive steder

En av de spesielt bekymringsfulle problemene som dukket opp når det gjaldt de KI-genererte reiserutene var at det ble anbefalt steder som rett og slett ikke eksisterer. Blant annet foreslo ChatGPT å besøke en kafé kalt Antico Caffe Ponit under en to-dagers tur til Roma.

Det er flere Antico-kafeer og Antico-barer i hele byen, men ingen med akkurat dette navnet. Her kan man bare anta at ChatGPT slet med å tyde mellom de eksisterende Antico-kafeene og barene og landemerkene i området rundt.

2. Forslag uten kontakt

Et annet gjennomgående problem med KI-genererte reiseruter var forslag som var langt utenfor rekkevidde for de fleste reisende. Tre-stjerners Michelin-måltider der du betaler rundt inntil 3000 kroner bare for et hovedmåltid er trolig ikke realistisk for de fleste turister.

Eksepsjonelt høyt prisete mat- og overnattingsalternativer var ganske gjennomgående på alle reisemålene. 30 prosent inkluderte besøk på en restaurant med minst én Michelin-stjerne. Det inkluderte blant annet å spise på Paris’ L’Ambroisie, en trestjerners Michelin-restaurant der hovedretten koster rundt 2000 kroner, og Hotel Plaza Athénée, hvor rommene koster fra nesten 18 000 kroner per natt.

Chat-GPT foreslo også å bo på The Ritz i London, hvor rommene starter på cirka 11 000 kroner per natt, sammen med The Dorchester, hvor rommene koster 12 500 kroner og mer.

3. Ulogiske ruter

Én av fire (25 prosent) av reiserutene viste mangel på logisk planlegging, og krevde at reisende gikk tilbake eller tok unødvendige omveier for å nå steder.

Ett eksempel: I Berlin, etter å ha besøkt DDR-museet, ble det foreslått å legge ut på en timelang spasertur eller 20-minutters reise med offentlig transport – for en currywurst.

Bare for å dra tilbake til der du allerede var for å få med deg katedralen Berliner Dom, som ligger bare tre minutters gange fra DDR-museet. 

I Dubai ble det foreslått å gå en 20 km omvei for en spesiell frokost i et område der det ikke var andre aktiviteter på dagtid.

Ulike japanske reiseruter innebar å reise 50 km den første dagen, og deretter gå frem og tilbake gjennom byene. I Roma foreslo ChatGPT reisende å få med seg det sjarmerende Trastevere-området, på en restaurant som lå en 20-minutters spasertur unna – på den andre siden av elven.

ChatGPT foreslo også å bo på forskjellige hoteller for hver natt under to-netters turer til Amsterdam og Berlin, noen ganger å flytte til hoteller som var bare ti minutters gange fra hverandre.

4. Besøk utenom åpningstid

Et problem som dukket opp gang på gang var at ChatGPT fortsatte å anbefale å besøke kafeer, restauranter og attraksjoner utenom åpningstidene. Dette var spesielt vanlig om morgenen.

Reiserutene instruerte reisende om å stå opp og gå ut for å besøke kaffebarer eller attraksjoner før de i det hele tatt åpnet. For eksempel ble det anbefalt å spise frokost kl. 08.00 på en kafé som ikke åpner før kl. 12.00 i Tokyo. I Madrid var dette problemet ganske vanlig gjennom hele dagen.

ChatGPT anbefalte å gå til Museo del Prado kl. 9.30 før det åpner kl. 10.00, spise lunsj på en kafé en time før den åpner, besøke det kongelige palasset i Madrid til etter stengetid og deretter gå til en kafé før den åpner – neste morgen.

Dette problemet oppsto i forhold til kvelds- og ettermiddags-aktiviteter også på andre reisemål. ChatGPT foreslo å besøke New Yorks 9/11-minnesmerke og museum kl. 20.30, når det stenger kl. 19.00, se Dubai Fountain-showet kl. 14.30, når det bare går fra kl. 18.00 og utover, og dra til London Eye kl. 19.00, når siste tur er 17.15 de fleste dager.

Å følge slike reiseruter kan ikke bare resultere i skuffelse, men også kaste bort verdifull tid, spesielt på korte turer som mange kanskje ikke vil kunne prøve igjen.

5. Permanent stengt hoteller, restauranter og attraksjoner

En annen, kanskje mindre tilgivelig feil, som stadig dukket opp, var å besøke kafeer, hoteller, restauranter og attraksjoner som enten var midlertidig eller permanent stengt. Dette problemet oppsto på reiseruter for nesten alle byene på listen.

ChatGPTs Berlin-reiseruter anbefalte å besøke Pergamon-museet i Berlin, som mange vet er stengt til 2026. Dessuten foreslår nesten halvparten (40 prosent) av turene til Barcelona å spise på Tickets Bar, som stengte permanent for fire år siden, i 2020.

I Berlin foreslo ChatGPT å spise på Café Einstein, som la ned i fjor. I Tokyo ble det anbefalt å besøke Sky Deck på Roppongi Hills Observatory, som er stengt inntil videre. Dessuten foreslo Chat-GPT en reiserute i New York som inkluderte middag på en permanent stengt restaurant én kveld og en annen den neste.

6. Mangel på spesifikasjoner

I tillegg til å være upålitelige og unøyaktige, kan ChatGPTs reiseruter være direkte forvirrende. Dette ble spesielt tydelig når plattformen foreslo å besøke kjederestauranter eller kafeer i en by.

Å finne ut hvilken spesifikk virksomhet ChatGPT refererte til ble ofte overlatt til tilfeldighetene, da det ikke ga klare spesifikasjoner. Denne tvetydigheten vil sannsynligvis vise seg å være ganske forvirrende for dem som besøker en by for første gang og ikke er sikre på hvor de skal.

Amsterdam var en av de mange byene der dette problemet oppsto. ChatGPT foreslo å besøke Pancakes Amsterdam, etter å ha utforsket Jordaan-distriktet, og før et kanalcruise. Imidlertid er fem av disse kafeene spredt over hele byen.

I Amsterdam ble det også anbefalt å spise på The Breakfast Club, uten å spesifisere hvilken, og det er syv spredt over hele byen. 

7. Urealistiske tidsplaner

Et annet tilbakevendende problem var overambisiøse tidsplaner. ChatGPT presset mange aktiviteter inn i urealistiske tidsrammer som ville være umulig for selv de mest dedikerte reisende.

For eksempel foreslo en reiserute til Dubai å bevilge bare to timer til å besøke det enorme feriestedet Atlantis, Aquaventure Waterpark og The Lost Chambers Aquarium. I virkeligheten ville det vært mer passende å bruke to timer på bare én av disse attraksjonene.

På samme måte foreslo ChatGPT å besøke Tokyos Ueno Zoo, Tokyo nasjonalmuseum og Toshogu-helligdommen på bare 2,5 timer. Denne tidsrammen var også svært urealistisk med mindre du skulle haste gjennom hver attraksjon, skynde deg fra den ene til den neste og dermed forringe hele opplevelsen betydelig.

På den andre siden av skalaen foreslo ChatGPT å bruke to timer på å se vaktskiftet i London, som faktisk bare tar 45 minutter. ©

Konklusjon

Med tanke på at det var betydelige problemer og unøyaktigheter i 90 prosent av de ChatGPT-genererte reiserutene er det klart at plattformen fortsatt ikke gir pålitelig ferieplanlegging. Dermed vil reiseselskaper fortsatt være viktige og relevante.

Disse selskapene lager ikke bare nøyaktige og pålitelige reiseruter, men skreddersyr dem også for å passe dine unike interesser, preferanser og budsjett. ©

*Metodikk: SEO Travel ba ChatGPT om å lage 10 to-dagers reiseruter for verdens ti mest populære byer, som inkluderte Paris, Dubai, Madrid, Tokyo, Amsterdam, Berlin, Roma, New York, Barcelona og London.
Deretter ble resultatene vurdert manuelt for å se etter unøyaktigheter og andre problemer som mangel på klarhet, urealistiske tidsberegninger og ineffektiv bruk av tid.