De spanske luksushotellene kalt «paradores» dekker hele landet, og de statseide overnattings-stedene er så langt fra det «kommunegrå» du kan tenke deg.

Monumentale

Paradorene fletter sammen på spennende vis luksus, historie og mange av Spanias skjulte skatter bortenfor allfarvei, fra Sierra de Gredos taggete fjell til Solkystens evige sommer.

UNIKE: Paradorer som Hostal de los Reyes Catolicos i Santiago de Compostela (bildet) er unikt, og det første og største i sitt slag.

Hotellene er nøye utvalgte kulturfortellinger, som strekker seg fra nord til sør, fra øst til vest over hele Spania. Fra den spede begynnelsen i 1928 med bare tretti sengeplasser har Paradores de Turismo vokst til over 10 000 senger fordelt på 97 hoteller.

Hvert hotell er unikt, bundet sammen av en visjon om å bevare Spanias monumental-arkitektur.

Nettverket av statseide hoteller har gjenopplivet slott, palasser, og klostre, og gir deg som reisende en enestående mulighet til å dykke ned i Spanias historie. 

Veiens ende

I paradorene fant de tidligere eierne, som ikke lenger kunne vedlikeholde de historiske bygningene, en mulighet for å bevare dem for ettertiden.

Nettopp slik, gjennom den spanske staten, er disse majestetiske byggene i svært godt hold, og nå feirer organisasjonen som driver dem 90 år. I den anledning har de blant annet  utarbeidet ruteforslag gjennom tematiske ruter som strekker seg fra tre til syv netter. Enten du vil vandre langs pilegrimsruten, utforsker den frodige grønne landsdelen i nord, eller følge verdensarv-byruten – det finnes alltid en parador.

Du finner ruteforslag HER!

Et av de eldste hotellene i verden som fortsatt er i drift, Hostal de los Reyes Catolicos i Santiago de Compostela, (A Coruña) som vi besøkte i oktober, ble for eksempel grunnlagt i 1499 av de spanske monarkene som et herberge og sykehus for pilegrimer. Det ble overført til nettverket 24. februar 1986, og er idag en av de fineste paradoren i nettverket.

Med sine 137 rom for 262 gjester også den største. Du kan lese mer om de spanske paradorene HER! ©