INDIA: I et land med mer enn 1,3 milliarder mennesker er det greit at ikke alle hilser med et håndtrykk. (Foto: Bjørn MoholdtI

Fortsatt rykker det i armen når vi møter kjentfolk. Noen av dem får vi sågar lyst til å omfavne, men det bør vi altså ikke i disse tider. Albue mot albue er greit, men også det nærmeste vi kan tillate oss å være fysiske.

Bruken av håndtrykk er en gammel skikk, som trolig oppsto for å vise at man kom i fred. Å tilby en åpen hånd til en fremmed var et fysisk bevis på at du ikke bar våpen, og dermed hadde fredelige hensikter.

På 1600-tallet introduserte kvekerne håndtrykket på møtene sine som et uttrykk for likhet. Siden har gesten utviklet seg til en naturlig refleks i vår kultur.

Ikke å gjøre det føles nå rart.

Fysisk distanse har vært avgjørende for å hindre spredningen av Corona-viruset. Samtidig er det å hilse uten berøring normen i mange andre kulturer. Med de siste måneders skjellsettende erfaring med hva fysisk kontakt kan medføre i bagasjen vil kontaktløs hilsen gradvis også bli vår måte å møte hverandre på i tiden fremover.

Namaste

Gjennom store deler av Sørøst-Asia, fra India til Bangladesh og Nepal, presser menneskene håndflatene sammen foran hjertet og bøyer hodet forsiktig som et tegn på «velkommen». Denne handlingen kalt anjali mudra er vanligvis ledsaget av ordet namaste, et begrep fra sanskrit som betyr «jeg bøyer meg for deg».

SHAKA: Tradisjonell hawaiiansk hilsen.

I vår vestlige kultur kjenner mange namaste som en måte å avslutte en yoga-trening på. Samtidig er det en åndelig handling, som indikerer respekt og takknemlighet, og som forteller at «det guddommelige i meg bøyer seg for det guddommelige i deg».

Shaka

For alle, fra surfere til drosjesjåfører, mediefolk, besteforeldre og keiki (barn), er shakaen en universell hilsen på Hawaii-øyene. For å forme en shaka, ofte anerkjent som symbolet som betyr «å henge», forleng tommelen og lillefingeren mens du presser de tre langfingrene mot håndflaten.

Gesten, ofte akkompagnert med det entusiastiske utropet «shaka, brah!», dateres tilbake til begynnelsen av 1900-tallet da en sukkerfabrikk-arbeider fikk hånden fanget i en av rullene og knuste midt-, indeks- og ringfingeren.

Etter ulykken ble han plantasjens sikkerhetsvakt, og brukte titt og ofte den ødelagte hånden til å vifte unna barna i området som stadig prøvde å hoppe på togene på Kahuka stasjon.

Ungene gjentok gesten for å signalisere at vakten ikke var på plass og at kysten var klar. Siden har den utviklet seg til en enkel hawaiiansk måte å hilse hverandre på.

JAPAN: Der det å bukke er en vitenskap.

Å bukke

I Japan har det å bøye seg trolig sin opprinnelse med innføringen av buddhismen fra Kina mellom det sjette og åttende århundre. På den tiden var bukking en måte vise sosial status på. Når du møtte noen med høyere anseelse var det forventet at du bøyde deg. Det å gjøre seg kortere var et tegn på aktelse.

I det moderne Japan tjener det å bukke i tillegg en rekke andre hensikter. I dag bøyer folk seg for å si takk eller be om unnskyldning, for å markere begynnelsen eller slutten på en seremoni eller et møte, og som nevnt for å hilse noen velkommen.

Japan er landet med de små, men betydningsfulle forskjellene. Det gjenspeiler seg også her. Jo dypere du bøyer deg jo mer respekt utvises det.

Ut med tunga

I vår vestlige kultur anses det å stikke ut tunga som uhøflig og fornærmende. I Tibet kan derimot denne for oss tvilsomme gesten føres tilbake til det niende århundre, og en ifølge historien fryktet, svartunget konge ved navn Lang Darma. Som buddhister tror tibetanere på reinkarnasjon og etter Darmas død ved et attentat ble det fryktet at den forhatte kongen ville komme tilbake. I århundrer har derfor tibetanere stukket ut sine egne tunger når de hilser som en måte å bevise at de ikke var inkarnert som Darma.

Uttrykket er også en måte å vise enighet og respekt på.

BURGERHILSEN: Thai-wai på amerikansk vis.

Wai

I Thailand hilser folk hverandre med en lignende gest kjent som wai. Som namaste innebærer wai å føre hendene sammen i bønn midt på brystet og bøye hodet.

Ut over det å bruke gesten som hilsen og avskjed fungerer wai også som en unnskyldning, en måte å si takk på eller et uttrykk for respekt for en eldre person. Jo høyere opp tomlene kommer i berøring, om de er på brystet, haken, nesen eller pannen – jo mer respekt viser du.

Hånden på hjertet

Gjennom hele den islamske verden hilser muslimene hverandre med det arabiske uttrykket as-salaam alaikum, som betyr «fred være med deg». Mens de tilhørende bevegelsene varierer fra sted til sted viser det å plassere den høyre hånden til hjertet ekte glede over å møte noen. ©