Bare i år skal minst ti av de 54 nye havgående cruiseskipene leveres og settes i drift. 

Store investeringer

Det minste er Silversea Cruises nyeste high-end-skip, Silver Ray, med plass til 728 passasjerer – mens det største er Utopia of the Seas, som kan ta over 5700 passasjerer.

Begge skipene er også fra samme rederigruppe, Royal Caribbean Group, som også inkluderer Celebrity Cruises. Utopia er det dyreste cruiseskipet som leveres i år, med en prislapp på nærmere 13 milliarder kroner.

De nye cruiseskipene i bestilling som skal leveres i år og frem til 2028, har en samlet verdi på 35 milliarder dollar, nærmere 365 milliarder kroner. Til sammen har skipene plass til over 100 000 passasjerer, som ii snitt utgjør i underkant av 2200 senger per skip, skriver Cruise Industry News.

Blant de nye skipene levert i år er Sun Princess, som tilhører et av Carnival Corporations åtte ulike underselskaper, Princes Cruises. 

Kvinnelig kaptein

TUI Cruises nyeste skip, Mein Schiff 7, skal snart ut i de tyske markedet. Queen Anne er et annet fartøy som snart skal ut på havet. Det tilhører britiske Cunard Line, som er en del av verdens største cruisekonsern, American Carnival Corporation, som har ni ulike merkevarer i sin portefølje.

Queen Anne vekker særlig stor oppmerksomhet. det er rederiet Cunards første nybygg på ti år. Med Queen Anne i trafikk vil Cunard ha fire cruiseskip, de tre andre er Queen Mary 2, Queen Elizabeth og Queen Victoria.

Queen Annes kaptein er for øvrig den 56 år gamle færøyingen Inger Klein Thorhauge, som nylig feiret sitt 25-årsjubileum med Cunard Line. Hun var rederiets første og er fortsatt dets eneste kvinnelige kaptein. ©