Ifølge undersøkelsen* utført av YouGov for Europeiske Reiseforsikring skal de enten på skiferie eller til varmere strøk. Men det er fremdeles knyttet stor risiko til å reise rundt i verden slik pandemien er nå, advarer Europeiske Reiseforsikring.
– Dersom man trosser reiserådet har man ikke gyldig forsikring på reisen, advarer kommunikasjonssjef Andreas Bibow Handeland.
Dersom man blir syk eller skader seg i utlandet og må behandles på private sykehus, kan regningen komme opp i millionklassen, advarer Handeland. Det samme gjelder for hjemtransport til Norge.
– Vi vet at pandemi-situasjonen er veldig uavklart rundt om i verden nå, og flere mutasjoner gjør ting komplisert og uforutsigbart, sier han.
På hytta
Europeiske Reiseforsikrings samarbeidspartnere i utlandet har fortalt om kapasitetsproblemer på offentlige sykehus flere steder. Man kan også møte på lokale restriksjoner som kan skape utfordringer, påpeker Handeland.
– Når norske myndigheter på toppen av dette nærmest bønnfaller oss om å ikke reise utenlands, samt opplyser at de ikke kan garantere for konsulær bistand, gjør man nok klokt i å tilbringe vinterferien her hjemme, sier han.
Fredag gjentok helseminister Bent Høie (H) at alle utenlandsreiser fremdeles er frarådet. Utenriksdepartementets reiseråd gjelder helt fram til 15. april, men kan bli forlenget.
– Det vil være i strid med våre reiseråd å dra til utlandet i ferien. Risikoen er for høy. Både for å bli smittet, men også på grunn av endringer i tiltakene i landene du besøker og muligheten for å kunne komme tilbake, sier han.
I den ferske spørreundersøkelsen svarer over halvparten at de kommer til å tilbringe vinterferien hjemme der de bor. 17 prosent drar på hytta eller hotell i Norge.
Å reise på hytte eller hotell er helt greit, påpeker helseministeren. Men han ber alle om å unngå kollektivtransport, holde avstand og handle i hjemkommunen før avreise.
Europe-ferie til sommeren
Tall fra Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse viser at 16 prosent av befolkning planlegger å ta vinterferie i år. 63 prosent av disse svarer at de planlegger å tilbringe den på privat hytte i Norge. Dersom myndighetene ikke fraråder reise i eget land, vil tallet økte til 73 prosent.
− Undersøkelsen viser at myndighetenes råd vil ha stor innvirkning for vinterdestinasjonene som sårt trenger økt aktivitet etter snart et år med reiserestriksjoner og en krevende vintersesong uten internasjonale gjester, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.
Hun er imidlertid mer optimistisk for sommeren:
− Beskjeden vi har fått fra EU og norske myndigheter er at når vi kommer til sommerferien, er det gode sjanser for at vi igjen kan reise i Europa. Det kan se ut til at flere sparer opp ferie til senere i år, opplyser hun. ©
*1005 personer deltok i undersøkelsen fra 3. til 7. februar.