Selv om vulkanen på Sumatra slynger aske opptil fem kilometer opp i lufta er det ifølge myndighetene ingen fare for liv eller eiendom. Det er heller ikke utstedt ordre om evakuering og heller ikke meldt om forstyrrelser for flytrafikken.

AKTIV: Sinabung-vulkanen på øya Sumatra.

Den 2460 meter høye vulkanen var inaktiv i flere århundrer, før den hadde et utbrudd i 2010, der to mennesker mistet livet. Siden har den hatt sporadiske utbrudd, og minst 23 mennesker mistet livet som følge av to utbrudd i 2014 og 2016.

Samtidig på Island kan et vulkanutbrudd være i emning. Målinger viser geologisk aktivitet ved Keilir-fjellet 30 kilometer fra Reykjavik. Den siste tiden er det registrert en rekke jordskjelv på stedet, hvor det ikke har vært utbrudd på 800 år, opplyser det meteorologiske instituttet på Island.

Veiene rundt fjellet er stengt. Området rundt er ubebodd, og det er så langt ikke satt i verk noen evakuering.

I andre deler av verden er det langt farligere vulkaner som allerede spruter ut lava og gasser, eller kan gjøre det med dødelig effekt. 

Her er 15 av dem.

Paektu, Nord-Korea

Siste utbrudd:  År 946 (estimert)
Høyde: 2744 meter

Denne vulkanen hadde et voldsomt utbrudd for rundt tusen år siden, men har siden vært stille. På grunn av det generelle hemmeligholdet i Nord-Korea er det vanskelig å vite tilstanden til vulkanen helt nøyaktig, men tidsskriftet Forbes hevder at atomprøver kan utløse utbrudd.

Mount Shasta, California

Siste utbrudd: 250 (estimert)
Høyde: 4322 meter.

I følge US Geological Survey (USGS) er det normalt utbrudd på Mount Shasta en gang hvert hvert 200 år. Mens det opprinnelig ble antatt at det siste utbruddet var på 1700-tallet, rapporterte magasinet Scientific American at det sannsynligvis er mye lenger siden – mulig rundt 1250.

Vulkanen anses blant de fem farligste i USA.

Fuji-fjellet, Japan

Siste utbrudd: 1707
Høyde: 3776 meter

Fuji-fjellet er et av de mest gjenkjennelige symbolene i Japan. Det hadde sitt siste utbrudd i 1707, ifølge National Geographic. Japanske medier har rapportert at myndighetene frykter det kan våkne igjen, noe som kan gi ødeleggelser for titalls milliarder, samt store tap av menneskeliv. Fjellet ligger knapt 100 km fra Tokyo. 

Noen forskere har uttrykt bekymring for at de nylige utbruddene av andre vulkaner i Japan kan føre til at Fuji-fjellet bryter ut ved at det skapes ustabilitet dypt under det, noe som fører til at aske bygger seg opp og sprenger ut av toppen.

MOUNT HOOD: Populært skisted, som er under kontinuerlig overvåking. (Foto: Bjørn Moholdt)
Mount Hood, Oregon

Siste utbrudd: 1866
Høyde: 3428 meter

Ifølge eksperter er denne aktive vulkanen, som ligger rundt 85 km fra storbyen Portland med sine 2,5 millioner mennesker, overmoden for utbrudd.

Et potensielt utbrudd kan produsere store mengder aske og fine partikler, og ødelegge hele Portland-området. Fjellet følges dermed nøye av forskere, som betyr at innbyggerne vil få forhåndsvarsler om et utbrudd er nært forestående.

Ruapehu, New Zealand

Siste utbrudd: 2007
Høyde: 2797 meter

Denne vulkanen, som ble brukt som stand-in for Mount Doom i filmserien «Ringenes herre», er ifølge myndighetenes beregninger på varselnivå ett av fem, som betyr «mindre vulkansk uro». GeoNets skala går fra null, noe som betyr ingen vulkansk uro, til fem, som innebærer at et stort utbrudd er i gang.

Samtidig understreker GeoNet at «et utbrudd kan forekomme på ethvert nivå, og nivåer beveger seg ikke nødvendigvis i rekkefølge, ettersom vulkansk aktivitet raskt kan endre seg». Det skjedde i desember 2019, da Whakaari/White Island, en vulkan som ikke anses å være i overhengende fare for utbrudd, plutselig våknet til liv og drepte 21 mennesker.

Mount Ruapehu, det høyeste fjellet på Nordøya, brøt sist ut i 2007, ifølge GeoNet.

Tungurahua, Ecuador

Siste utbrudd: 2016
Høyde: 5023 meter

Nylig advarte forskere om at denne søramerikanske vulkanen viser tegn på strukturell kollaps. Vulkanen, hvis navn kan oversettes til «hals av ild», og «den svarte giganten» på det lokale Quechua-språket, har vært av og på siden 1995, ifølge forskere ved Oregon State University.

Kīlauea, Hawaii

Siste utbrudd: 2018
Høyde: 1246 meter

Kīlauea er verdens mest aktive vulkan, ifølge Encyclopedia Britannica. Dette er det mytologiske hjemmet til Pele, den hawaiiske ildgudinnen. Vulkanen var i kontinuerlig aktivitet fra 1983 til 2018.

Den er stille nå, men vil ifølge eksperter «helt sikkert bryte ut igjen».

Anak Krakatoa, Indonesia

Siste utbrudd: Pågående
Høyde: 110 meter

En delvis kollaps av denne vulkanen utløste en dødelig tsunami i 2018, som drepte hundrevis av mennesker. Den har også hatt utbrudd senere.

Forskere sier vulkanen, som i stor grad ble dannet i 1883 etter sammenbruddet av den mye større Krakatoa-vulkanen, og hvis navn betyr «barn av Krakatoa», er spesielt uforutsigbar fordi noen utbrudd ikke har hatt noen åpenbare mønster.

Taal, Filippinene

Siste utbrudd: Pågående
Høyde: 311 meter

Denne vulkanen begynte å spy ut lava i januar i fjor, og utløste sine egne tordenstormer. Taal-vulkanen bryter ofte ut – hele 34 ganger de siste 450 årene, ifølge BBC.

Mount Yasur, Vanuatu

Siste utbrudd: Pågående
Høyde: 361 meter

Beliggende i det sørlige Stillehavets «ildring» har det strømmet ut lava fra denne vulkanen i århundrer. Dette er en av få vulkaner i verden med en synlig lavasjø.

Vulkanen er for øvrig en hellighet for medlemmer av den merkelige kulten knyttet til John Frum. De tror at John Frum, en mytologisk skikkelse som kom hit sammen med  amerikanske styrker under Andre verdenskrig, bor inne i vulkanen.

VESUV: Det farlige fjellet ligger bare ni kilometer fra havnebyen Napoli. (Foto: Bjørn Moholdt)
Vesuv, Italia

Siste utbrudd: 1944
Høyde: 1281 meter

Denne såkalte strato-vulkanen i Napolibukten rundt ni km øst for Napoli er en av flere vulkaner som danner den campianske vulkanbue. Den følger en 2 000 års syklus, og hadde et kraftig utbrudd omkring 1 800 fvt. Arkeologiske funn kan fortelle hvordan det rammet mennesker i bosetningsområder. Trolig gjorde utbruddet området ubeboelig i flere år etterpå. 

Det var enda kraftigere enn det mest kjente utbruddet i 79 e.Kr, halve fjellet blåste vekk. I antikken var Vesuv sannsynligvis dobbelt så høy som i dag, og ble iblant omtalt som Mons Olympeus, etter Olympos i Hellas. I dag ser man to kratere på Vesuv: Det store gamle, kalt Monte Somma, og det nye, kalt Vesuvio.

Erta Ale, Etiopia

Siste utbrudd: Pågående
Høyde: 613 meter

Det lokale afarfolket omtaler denne vulkanen som det «det røykende fjellet» og «porten til helvete» på grunn av de hyppige utbruddene, samt den uhyggelige gløden som produseres i lavasjøen. Vulkanen har vært i kontinuerlig aktivitet siden 1967.

Mount Merapi, Indonesia

Siste utbrudd: Pågående
Høyde: 2911 meter

Indonesias mest aktive vulkan har brutt ut regelmessig i hvert fall siden 1548. Dette har gitt forskere verden over gode muligheter til å studere hvordan utbrudd fungerer – som igjen betyr at de kan utvikle metoder å advare folk på. 

Nyiragongo-fjellet, Den demokratiske republikken Kongo

Siste utbrudd: Pågående
Høyde: 3468 meter

Flere forskere kaller Nyiragongo-fjellet «den farligste vulkanen i verden». Det skyldes ikke bare den store mengden lava som spys regelmessig ut av lavasjøen, men mest på grunn av de giftige gassene den frigjør. 

Disse gassene kan være dødelige: I januar 2002 drepte en kombinasjon av giftig gass og lava fra Nyiragongo-fjellet rundt 100 mennesker i den nærliggende byen Goma.

Etna, Italia

Siste utbrudd: 2013
Høyde: 3295 meter

Etna er den vulkanen i verden som lengst har fått dokumentert sine utbrudd, faktisk helt tilbake til 1500-tallet fvt. 

Dette er en av de mest aktive vulkanene i verden, men anses til tross for at den leilighetsvis gjør stor skade likevel ikke for å være spesielt farlig, ettersom lavaen på Etna flyter for sakte til å kunne gjøre skade på mennesker. Utbruddene forhindrer derfor ikke blomstrende aktivitet på og rundt vulkanen. ©