Nordmenn i Spania har mottatt en tekstmelding fra Helsedirektoratet. Der advares de om at Spania trolig blir et «rødt» land fredag.

– Med dagens smittesituasjon er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil får karanteneplikt fra og med fredag denne uken, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Regjeringen vil i slutten av denne uka avgjøre om Spanias status endres fra grønn til rød, noe som vil innebære gjeninnføring av karantenekravet ved innreise til Norge.

Karantenekravene vil likevel gjelde uansett hvor i Spania man har oppholdt seg.

– Det er landenes status ved innreise-tidspunktet til Norge som er avgjørende for om du får ti dagers karantene, sier Nakstad.

Reisende fra Spania som ankommer Norge den dagen Spania har rød status, vil dermed bli pålagt ti dagers karantene, selv om statusen til Spania skulle endres til grønn i karantene-perioden.

Reisende fra Spania som ankommer Norge mens Spania har grønn status, blir ikke pålagt karantene, uansett om Spanias status skulle bli rød i dagene etter innreise.

Hvis dette skulle skje, oppfordrer Helsedirektoratet likevel at man følger med på mulige Corona-symptomer og tester seg hvis man får luftveissymptomer eller feber.

De som kommer til Norge fra Spania før klokken 24 fredag kveld slipper karantene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Alexandra R. Tufteland i Helse- og omsorgsdepartementet til Aftenposten. Mange har ifølge avisen endret flybillettene for å prøve å unngå det nye karantenekravet.

Spredningen av koronaviruset har særlig tiltatt i de nordlige regionene Aragón og Catalonia. I resten av Spania er smittetallene lave. Karantenekravene vil likevel gjelde uansett hvor i Spania man har oppholdt seg.

Helsedirektoratet har brukt selskapet Everbridge, som gjennom avtaler med teleselskapene, registrerer hvor mange norske sim-kort som er bruk i Spania. Per 21. juli 2020 var det snakk om rundt 12 000 stykk, ifølge TV 2.

Direktoratet har ingen «informasjon om disse SIM-kortene utover dette, verken hvor de befinner seg i Spania, hvem som eier SIM-kortene er eller når de kom til landet». ©