Den ikoniske artisten ble født 17. september 1923 i byen Mount Olive i Alabama. Og til tross for et kort liv – han døde bare 29 år gammel – spilte musikeren inn et stort antall låter. Elleve av dem havnet på toppen av hitlistene, og blir som låtskriver vurdert på høyde med ikoner som Bob Dylan.

LEGENDEN: Hank Williams døde ung, men er slett ikke glemt.

Store hits

Williams ble født i Mount Olive i Alabama i 1923. Hans udiagnostiserte fødselsykdom spina bifida occulta gav ham smerter hele livet, noe som ble en faktor i hans  utbredte alkohol- og narkotikamisbruk.

Han lærte å spille gitar av bluessangeren Rufus Payne, og opptrådte allerede som tenåring, blant annet med hans eget band «Drifting Cowboys». Williams forlot skolen uten å fullføre, og i 1941 begynte Williams å jobbe for et lokalt radioselskap som het WSFA.

Senere utviklet han seg som komponist, og var usedvanlig produktiv, der han i tillegg til country-sjangeren også ble en viktig bidragsyter innen gospel. Låten hans «I saw the light» er spilt av en rekke kjente artister, som Johnny Cash, samt norske Sondre Bratland, da som «No ser eg ljos».

Sangene hans, som er en blanding av western swing, blues, salmer og hans egen «hillbilly-lyd», ga en stemme til mannen i gata. Av den grunn ble han gjerne kalt Hillbilly Shakespeare, og ble således countrymusikkens første virkelige superstjerne. 

Blant de største hitene var «I’m so Lonesome I could Cry», «Your Cheatin’ Heart» og «Hey Good Lookin’».

Tidlig død

Williams hadde store deler av sitt liv problemer med ryggen, som kan ha vært en av grunnene til at han begynte med alkohol og smertestillende medikamenter. Nyttårshelgen 1952–53 ble Williams hyret inn på to spillejobber i henholdsvis Charleston i Vest-Virginia og Canton i Ohio.

Grunnet dårlig vær kunne han ikke fly. Han leide en Cadillac og fikk en 17–åring ved navn Charles Carr til å være sjåfør. Underveis stoppet de på et motell i Knoxville. Der ble Williams dårlig og gitt to doser morfin. En drøy time før midnatt satte Charles Carr kursen mot Canton. Under en trafikkontroll bemerket konstabelen at han synes personen i baksetet så død ut, men Carr sa det skyldtes smertestillende medisiner. Senere fant Carr ut at Williams var død. Dødsårsaken var et hjerteinfarkt etter overdose med alkohol og narkotika.

Noen måneder tidligere hadde han skilt seg fra Audrey og giftet seg med Billy Jean Jones, og like etter hans død ble Hanks datter Jett Williams født.

Denne helgen minnes den enestående musikeren med en spesiell musikalsk begivenhet i byen Montgomery i Alabama. For øvrig er Hank Williams-museet i Montgomery, Alabama, vel verdt et besøk.

Også flere steder her på berget feires country-mesteren, blant annet HER i Oslo. Sjekk ellers for lokale arrangementer. ©